De opwarming van de aarde zal ook effect hebben op de productiviteit van werknemers. Zo zal het capaciteitsverlies tegen 2050 door hitte verdubbelen, berekende het Amerikaanse nationale klimaatagentschap NOAA.

De NOAA onderzoekt in een nieuw rapport welke gevolgen de klimaatverandering op termijn heeft voor de gezondheid en de productiviteit van werknemers. De wetenschappers vergeleken daarvoor de voorspellingen van klimaatmodellen met bestaande richtlijnen en standaarden die gebruikt worden in de industrie en de strijdkrachten.
 

Bij meer warmte is er minder productiviteit

Het was al bekend dat de capaciteit van werknemers zakt bij hogere temperaturen. Dat is voornamelijk merkbaar in de zomermaanden, wanneer de werkcapaciteit zakt tot ongeveer 90 procent van het potentieel. Naarmate het klimaat opwarmt, verdubbelt dat effect: tegen 2050 daalt de capaciteit tot 80 procent in piekmaanden, zelfs als de uitstoot van broeikasgassen aan banden wordt gelegd.

Maar als er niets gebeurt en de temperatuur met 6 graden stijgt tegen 2200, is de impact nog veel groter. De capaciteit zakt dan in piekmaanden tot amper 39 procent. In veel regio's zou veilig werk onmogelijk worden, indien er geen technische aanpassingen worden gedaan zoals de aanleg van air conditioning.
 

Medische risico's

Volgens het onderzoek, dat verscheen in Nature Climate Change, lopen werknemers daarnaast meer risico op een zonneslag, uitputting, krampen en blessures. Leeftijd, overgewicht en medische problemen zoals hartziekte of een hoge bloeddruk kunnen het risico bovendien verhogen.

De hogere temperaturen zullen voornamelijk gevolgen hebben voor werknemers die buiten werken of die een beroep uitoefenen waarbij de hitte nu al een belangrijke factor vormt, zoals bouwvakkers, fabrieksarbeiders of bakkers. De impact zal met name voelbaar zijn in regio's die dichter bij de evenaar liggen, waaronder Zuid en Oost-Azië, Noord-Amerika en Australië.


bron | 19-07-2016 @16:13