"De opwarming van de aarde dreigt ingrijpende gevolgen te hebben voor de aarde." Een uitspraak waarvan de essentie hoogstwaarschijnlijk meerdere keren aan je is verteld. Deze uitspraak lijkt nu tot een concrete uitspraak te kunnen worden gevormd. 

Wordt zuid-Europa een woestijn?

Delen van Zuid-Europa zouden deze eeuw nog veranderd kunnen worden in woestijnen. Deze zorgwekkende conclusie trekken onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Aix-Marseille in een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. 

De onderzoekers zeiden dat er snel maatregelen moeten worden getroffen. Als namelijk niet snel stappen worden ondernomen - om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen - zouden grote gebieden van voornamelijk het Middellandse zeegebied veranderen in woestijnen. De onderzoekers noemden de volgen landen en streken: het zuiden van Spanje, Portugal, noordelijke delen van Marokko, Algerije, Tunesië, Sicilië, het zuiden van Turkije en delen van Syrië 

Daarnaast zou de vegetatie in het Middellandse Zeegebied sterke veranderingen kunnen ondergaan. 

Waarom het Middellandse Zeegebied?

1,3 graden Celsius is de temperatuur gestegen vergeleken met het einde van de negentiende eeuw. In de hele wereld nam de temperatuur toe gemiddeld met 0.85 graden Celcius. 

Waarom is nou het Middellandse Zeegebied de dupe van de opwarming van de aarde? Dit gebied is extreem gevoelig voor klimaatverandering omdat Atlantische stormen meer in het noorden zullen plaatsvinden, waardoor het gebied zich zal kenmerken door meer zon en minder regen. 

 


bron | 27-10-2016 @23:13