Greenpeace, de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE hebben onderzoek gedaan naar de mate waarin stroomleveranciers duurzaam zijn. 

Tweederde van de energieleveranciers scoort lager dan een zes. Dit blijft ruim onvoldoende om de afspraken van het Klimaatakkoord van Parijs na te komen. 

DE Unie, Pure Energie en Qurrent werden als het meest duurzaam bestempeld. Nuon, DELTA en Essent blijken het minst duurzaam te zijn van alle stroomleveranciers. Klik op deze link als u benieuwd bent hoe uw stroomleverancier het ervan af heeft gebracht en of het wellicht een beter idee is om over te stappen op een andere stroomleverancier. 

Als dit laatste het geval is en u wilt overstappen op groene stroom, volg de volgende stappen: 

  1. Ga naar de Groene Energievergelijker van Wise
  2. Vul je gegevens in
  3. Klik op ‘vergelijk energie’
  4. Nu zie je het aanbod van de groenste energieleveranciers. Je kunt er meteen een kiezen een aanvragen.

 

Wat is een groene stroom leverancier? 

Het aanbod van DE Unie, Pure Energie en Qurrent bestaat uit windenergie, zonne-energie en duurzame biomassa. Deze energie prduceren ze zelf of kopen het direct bij de bron. Op deze manier wordt de overstap naar een duurzame energievoorziening versneld, die meer dan hard nodig is om klimaatverandering tegen te gaan. 

Daarentegen houden de bedrijven als Nuon, DELTA en Essent zich vast aan fossiele stroom. Deze bedrijven kopen voornamelijk grijze stroom in voor een zo laag mogelijke prijs.

Een deel van de bedrijven die een lage score kregen, produceren eigenhandig vervuilende energie. Zo doet Essent dit in hun kolencentrales en Delta in de kerncentrale Borssele. 

Ten nadele van het klimaat doen deze bedrijven er alles aan om hun vervuilende centrales zo lang mogelijk draaiende te houden. 

Nep-groene stroom vs. echt groene stroom

Vele verkopers adverteren met groene stroom terwijl deze stroomleveranciers geen echte groene stroom verkopen. Dit is mogelijk door de volgende redenen: Ten eerste kan het bedrijf slechts een zeer klein deel echte groene stroom verkopen, waardoor het geheel nauwelijks bijdraagt aan de vergroening van de energievoorziening.

Daarnaast kan het bedrijf 'sjoemelstroom': goedkope, grijze energie, die ze hebben groengewassen met Garantie van Oorsprong; een manier waarop groene stroom wordt gecertificeerd. 


bron | 18-10-2016 @14:13