Wecycle is de enige non-profitorganisatie in Nederland die op eigen houtje de inzameling en recycling van e-waste regelt. Inwoners kunnen hun oude elektrische apparaten of spaarlapen (e-waste) inleveren bij hun aangegeven gemeentelijke milieustraat. Hiermee ondersteunen ze tevens een lokaal goed doel. Het doel van de campagne is inwoners aansporen om hun e-waste in te leveren op de milieustraat in hun gemeente. 325 gemeenten zijn reeds partner geworden van Wecycle en zij steunen allen deze campagne.

Wecycle werkt samen met 325 gemeenten, 8.500 winkels, 1.000 installatiebedrijven, 80 kringloopbedrijven, 165 kinderboerderijen, 2.000 scholen en heel veel consumenten.

 

Nieuwe fiets én 1000 euro

Deze campagne is niet alleen goed voor het milieu, de gemeenten en de inwoners - die e-waste inleveren - kunnen hier ook een slaatje uit slaan. Wie op de gemeentelijke milieustraat e-waste inlevert, kan punten verdienen voor een lokaal goed doel op de Wecycle-actiesite. Via GPS kan met nauwkeurige precisie worden vastgesteld of de inwoner zich ook daadwerkelijk bevindt op de milieustraat. De 25 gemeenten met de meeste punten per inwoner, ontvangen een sponsercheque van 1000 euro, die geschonken wordt aan een gekozen lokaal goed doel. Daarnaast maken inwoners kans op een nieuwe fiets of een nieuw elektronisch apparaat.

Circulaire economie

Het doel van Wecycle is om inwoners te stimuleren om alle overbodige kleine elektrische apparaten en spaarlampen via de milieustraat te doneren aan Wecycle. Deze groep producten blijft namelijk veelal thuis liggen. Veel mensen gaan al naar de milieustraat om een koelkast, tv of wasmachine te laten recyclen en de kapotte spaarlamp wordt vergeten. Wecycle bewijst met deze campagne een goede dienst aan het milieu.

Alle ingeleverde elektrische apparaten worden voor meer dan 80 procent gerecycled tot nieuwe grondstoffen en spaarlampen zelfs voor 90 procent. Door recycling blijven grondstoffen behouden, komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en wordt de uitstoot van CO2 vermeden.

50.000 euro

Het is de derde keer dat Wecycle deze campagne houdt. De afgelopen twee keer ontvingen 50 lokale doelen in totaal 50.000 euro van Wecycle. De campagne loopt tot en met 31 december 2016. Wecycle maakt in januari 2017 bekend welke gemeenten en de daarbij behorende goede doelen hebben gewonnen. 


bron | 03-10-2016 @09:13