Milieuorganisatie WISE lanceert een energievergelijker die - als enige vergelijker - primair sorteert op duurzaamheid in plaats van op prijs. Bovendien krijgt u bij hen een extra overstapbeloning van 50 euro wanneer u van een grijs (fossiel) naar een groen energiebedrijf overstapt. Hiermee opent milieuorganisatie WISE de aanval op de grote fossiele energiebedrijven met veel slapende klanten.

De energiebedrijven die verantwoordelijk zijn voor steeds meer luchtvervuiling, CO2 en de groeiende hoeveelheden gevaarlijk kernafval zijn op één hand te tellen: het zijn voornamelijk de grote energiebedrijven Essent (RWE), Delta, Engie, Eon en Nuon (Vattenfall).

Peer de Rijk, directeur WISE: "Deze energieleveranciers doen zich in reclames graag voor als groen. Een mooi groen product in de etalage, de rest van de winkel vol met kolen en uranium. En dat terwijl er een enorme uitdaging ligt om het aandeel duurzaam opgewekte energie in Nederland snel te laten groeien".

Onderzoek naar duurzaamheid

Om te weten hoe het echt zit, laat WISE elk jaar - in samenwerking met de Consumentenbond, Greenpeace en Natuur & Milieu - uitgebreid onderzoek doen naar de duurzaamheid van alle energiebedrijven die in Nederland actief zijn. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek bepaalt WISE elk jaar opnieuw haar overstapadvies.

Groene energievergelijker

WISE roept klanten van de grote grijze energieleveranciers op om weg te gaan en over te stappen naar echt groene stroom bij een echt groen energiebedrijf. Om dit te faciliteren heeft WISE nu een groene energievergelijker gelanceerd. Markus Schmid, campagneleider bij WISE: "Overstappen is een simpele handeling met veel effect: De keuze voor groene stroom van een groen energiebedrijf scheelt tot wel 4000 kilo CO2 per jaar per huishouden. Wij maken overstappen makkelijk en belonen dit met een unieke 'Groen-krijgt-Poen-bonus'. Wie via de WISE energievergelijker overstapt van een grijze naar een groene leverancier ontvangt deze extra bonus."

Groen-krijgt-Poen-bonus

WISE heeft alle tientallen energievergelijkers die momenteel actief zijn bekeken en heeft op basis daarvan geconcludeerd dat het tijd werd voor een fundamenteel andere aanpak. Het verschil zit onder de motorkap: vrijwel alle energievergelijkers sorteren eerst op prijs, maar WISE sorteert allereerst op duurzaamheid.

Schmid: "Natuurlijk laten we ook de prijzen zien, dat is voor veel mensen belangrijk. Maar groen is niet duurder dan grijs, we hanteren precies dezelfde scherpe tarieven die elders ook te vinden zijn. En we geven nu zelfs een flinke korting; de 'Groen-krijgt-Poen-bonus'. 50 euro extra als je overstapt van een vervuiler naar een écht duurzaam bedrijf."

Alhoewel de vergelijker ook de grijze energieleveranciers laat zien, kan er enkel naar de groene energieleveranciers worden overgestapt. Momenteel doen er al drie van de zes meest duurzame energiebedrijven mee aan de vergelijker. WISE voert gesprekken met de andere drie en hoopt die binnenkort ook te kunnen verwelkomen als deelnemer.

 


bron | 18-07-2016 @08:13