Websites die zijn aangesloten bij het keurmerk ontvangen een banner met het logo van Stichting CO2 keurmerk. Met de plaatsing van dit logo op de website kan de Stichting de pageviews volgen en daarmee de compensatie uitrekenen die gemiddeld nodig is om de website Co2 neutraal te laten functioneren. Hierbij worden dus zowel footprint van de server waarop de website draait meegeteld als de footprint van de thuiscomputer van de bezoeker van de website.

 

Deze compensatie koopt de Stichting vervolgens in bij het FairClimateFund. Het FairClimateFund is een social enterprise die investeert in klimaatprojecten op huishoudelijk niveau in ontwikkelingslanden die CO₂ rechten opleveren. Vervolgens verkoopt het FairClimateFund de CO₂ rechten uit deze projecten aan bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren die hun CO₂ uitstoot willen compenseren. De projecten voldoen aan de internationaal erkende standaarden van het Clean Development Mechanism (CDM) en Gold Standard (GS) en gaan klimaatverandering veroorzaakt door menselijk handelen tegen. 

 

Jaarlijks publiceert Stichting CO2 keurmerk haar jaarverslag met daarin de gecompenseeerde CO2 uitstoot en de aangesloten websites en webshops waarvoor is gecompenseerd. Aangesloten deelnemers mogen het keurmerk voeren in hun jaarverslag en promotiemateriaal.

 

Berekening grondslagen
Eigenschap Waarde
Server vermogen 500 Watt
Co2 uitstoot / Kwh 0,5 kg
Pageviews / maand / server * 250000
Aantal seconden per pageview 30
Gemiddeld wattage bezoeker 200 watt

 

We weten dat deze aannames aan grote schommelingen onderhevig zijn. Deze berekening zal onafhankelijk worden getoetst en zonodig bijgesteld. Op basis van gebruikersdata (Analytics) en informatie van sites (via enquetes) zullen we zoveel mogelijk deze waardes toetsen en verbeteren waar nodig.

 

*) Het aantal pageviews per site, en het aantal sites per server zijn van grootste invloed op de berekeningen.

 

Compensatie

Op dit moment gecompenseerd: 10 ton CO2.

 

Lees verder: CO2 Uitstoot